De ateliers rond Montsouris

In het 14e arrondissement rondom Parc Montsouris vind je relatief veel begin 20ste eeuwse architectuur. Je vind er in blokjes huizen van o.a. Le Corbusier, Lurcat, Perret, Raymond Fischer en Marcel Zielinsky.

Allemaal begin 20ste eeuwse architecten die bouwden in de stijl zoals wij dat van Rietveld kennen. Dus huizen (villa’s) met een strakke, modernistische uitstraling en gebouwd met (toen) nieuwe bouwtechnieken. Perret experimenteerde bijvoorbeeld in zijn huizen met gewapend beton en Le Corbusier ontwikkelde zijn vijf bouwprincipes. Met name het gebruik van pijlers (ipv dragende muren) stelden hem in staat huizen te ontwerpen met veel licht ruimte en een strakke uitstraling.

En wat het meest opvallend is dat de huizen bijna allemaal atelierwoningen waren. Ontworpen en gebouwd voor beeldend kunstenaars zoals Aimee Ozenfant, Walter Guggenbühl , André Derain en Geogres Braque.

We nemen in dit “dossier” een paar losse huizen onder de loep zoals Villa Ozenfant van Le Corbusier en Villa Gugenbuhl van Lurcat maar ook een paar buurtjes /straten zoals Rue George Braque, Villa Seurat, Square de Mountsouris en Rue Gauget.

Reacties zijn gesloten.