Hôtel Lalique

40 Cours Albert 1er Hôtel Lalique-1Aan een van de Seinekades in het 8e staat (40 Cours Albert 1er) staat een bijzonder gebouw van de architecten Louis-Eugene en  Albert Feine. Hôtel Lalique werd ontworpen en gebouwd in opdracht van de kunstenaar Lalique .

In 1902 stapte René Lalique in zijn tweede huwelijk en liet dit Hotel Particulier bouwen, bedoeld als woonhuis voor zijn nieuwe gezin maar ook als atelier en expositieruimte. Lalique was edelsmid en glasontwerper (1860-1945) en gebruikte het huis vanaf 1904 niet alleen als woonhuis en atelier maar ook als ruimte om bijzondere gasten en klanten te ontvangen. Niet veel later had Lalique ook een eigen winkel op de Place Vendome.

Alhoewel het gebouw bouwtechnisch ontworpen werd door de Feine architecten nam Lalique zelf de binnen en buiten decoraties voor zijn rekening. Met name de deur en de rest van het voorportaal zijn voorzien van opmerkelijke Lalique decoraties , zoals de foto’s hieronder laten zien.

Het huis is geclassificeerd als Frans Historisch monument en momenteel privé eigendom, en helaas niet toegankelijk voor publiek.

Architect:           L & A Feine
Waar:                 40 Cours Albert 1er Paris 8e.
Wanneer:          1902

 

40 Cours Albert 1er Hôtel Lalique-2

Interieur Hôtel Lalique

Balkon met bloemmotieven van het Hotel Lalique. Foto Wim Dammers Parijsmagazine .

Reacties zijn gesloten.