Immeuble de bureaux

Midden op de Rue de Bretagne in het noordelijke deel van de Marais , wat we eigenlijk Temple noemen, staat een bijzonder gebouw van Guimard

De architect Hector Guimard kennen de meeste mensen vanwege de Art Nouveau Metroingangen. Maar Guimard heeft voor de stad meer ontworpen. Zo vinden we in het 16e arrondissement van Parijs een paar prachtige Stedelijke Villa’s (bijv. Hotel Mezzara), een bijzonder schoolgebouw (L’école du Sacré-Coeur) en verschillende appartementengebouwen (bijv : Immeuble Jassedé). En in de omgeving van Parijs tref je een paar juweeltjes landelijke Art Nouveau Villa’s. Ook hiervan vind je een overzichtje op Parijs1900 >>>

Maar in de Marais vinden we twee volstrekt andere gebouwen van zijn hand. In de Rue du Temple staat een Joodse Synagoge en op de Rue de Bretagne een kantoorgebouw van zijn hand.

In dit ontwerp zie je dat Guimard de Art Nouveau steeds meer achter zich laat en dan min of meer de architectuur en bouwtechnieken gaat volgen van Perret. Qua stijl zie je in die latere gebouwen van Guimard wat Art Deco elementen maar hij sluit niet aan bij het Nieuwe bouwen van architecten zoals Le Corbusier en Mallet Stevens.

Guimard zoekt zijn eigen weg. Na WOI is er behoefte aan appartementengebouwen en moet er veel goedkoper worden gebouwd. Guimard gaat dan met materialen en constructies werken (smalle hoge pilaren) die aan prefab doen denken en ook gebruikt worden door architecten als Perret. Je ziet dan ook enige gelijkenis met het appartementengebouw Franklin van Perret .

Immeuble de bureaux:
Architect: Hector Guimard
Gebouwd : 1914-1918
Bestemming: Kantoren
Adres: Rue de Bretagne 10
Metro: Temple

Reacties

Immeuble de bureaux — 1 reactie

  1. Pingback: Guimard 2024 – Parijsmagazine