Immeuble Oreve

In de Rue de la Pompe van het 16e arrondissement op nr 26 staat een bijzonder mooi appartementengebouw van de architect Lecourtois uit 1910.

De begane grond van dit fraaie Art Nouveau gebouw houd de lijn van de straat aan maar de verdiepingen erboven liggen wat naar achteren en staan er bovendien wat haaks op lijn van de straat. Waarschijnlijk gedaan in verband met de stand van de zon en om directe inkijk te voorkomen in de appartementen. Een prachtige decoratieve serre op het dak van de begane grond zorgt dat er niet een kaal gat ontstaan is.

Wat vooral opvalt bij dit Immeuble zijn de prachtige lijnen en de mozaïek. De vorm van de serre op de 1e verdieping bijvoorbeeld wordt op de verdiepingen erboven doorgezet in de balkons en ook het dak herhaald door een mooie koepel. De mozaïek details (van Maurice Marty) zijn het mooiste te zien in de bloemmotieven boven de drie arcades van de onderverdieping. Het zijn slingers van eikenbladeren en kastanje.

De begane grond heeft grote ramen en was zo geheel in wens destijds van de bloemist Charles Orève die op deze plek zijn winkel had . Tegenwoordig is er een goed restaurant gevestigd


Immeuble Oreve
Architect : Lecourtois
Gebouwd : 1925
adres: 25 rue de la Pompe
Metro: La Muette (lijn 9)

Reacties zijn gesloten.