La Villa Berthe

La Villa Berthe is een ontwerp van Hector Guimard uit 1896 en is gebouwd op een kavel in het stadje Le Vésinet, ongeveer een half uurtje per RER A (vanaf métro Chatelet-Les Halles) naar station Le Vésinet-Le Pecq.  Historisch monument sinds 1979.

De villa is beter bekend als “La Hublotière” dankzij de kelderramen in de zijgevels in de vorm van patrijspoorten (hublots) Le Vésinet had en heeft nog steeds een stedebouwkundig beleid, dat stamt uit 1856: het stadje is een park-stad. Veel tuinen, parken, plantsoenen en aangelegde meren (5 stuks).Le Vésinet heeft een lijst van 539 (2014) beschermde en te beschermen gebouwen, waarvan de meeste villa’s zijn in chaletstijl of “badplaatsenstijl” dus veel torentjes, gekleurde baksteen, ruwe zandsteen etc. Een plaatje, dat wel.

Een van de voorwaarden was, dat de voorgevels vanaf de weg zichtbaar waren. Zo komt het dat Le Vésinet een waar architectonisch kijkspel is; er zijn geen hoge muren, heggen etc, alhoewel van de villa de begane grond niet zichtbaar is. De voorgevel is symmetrisch, iets dat bij Guimard niet vaak voorkomt. Er wordt van uit gegaan, dat dit komt door de strenge regels of de smaak van de opdrachtgever. Van Guimard is bekend, dat hij welwillend tegenover zijn opdrachtgevevers stond. Anders is het met de zij- en achtergevels, die zijn echt wel Guimardiaans.

Van de zijgevels heb ik geen foto’s. De foto van de achtergevel komt van Wikipedia. Er is wel een mogelijkheid tot bezoek echter alleen de tuin en dus de buitenkant.

Deze bijzondere villa in Vesinet is deze zomer (2024) weer te bezoeken. Meer info vind je op de website >>>


Adres:72 Route de Montesson, Le Vésinet. In de rijrichting van de trein rechts uitstappen en rechtsaf rue Georges Bizet, met de bocht mee kom je vanzelf op het kruispunt waar je het huis aan de overkant ziet liggen.

Reacties zijn gesloten.