Maison Froriep de Salis

Deze atelier woning is in 1926 ontworpen door André Lurcat in opdracht van de Italiaanse beeldhouwster Froriep de Salis.

Een bijzonder compacte woning is dit geworden, mede omdat er weinig ruimte was tussen de 2 andere woningen aan de Rue du Belvedère in Boulogne Billancourt.. Vooral opvallend is het prachtige atelier in de woning.

Links van dit atelier verschaft een smalle passage, overdekt door een pergola, de toegang tot het woongedeelte. Zo kan men de woning bereiken zonder het atelier te hoeven passeren. Want het atelier zit aan de noordkant van het pand. Het woongedeelte ligt op het zuiden.

Ook deze woning heeft net als verschillende Corbusier woningen een geweldig dakterras dat een organisch geheel vormt met de rest van de woning.

Zoals het huis in 1926 werd opgeleverd is het niet meer. Want sinds de oplevering heeft het huis nogal wat wijzigingen ondergaan. Zo zijn de garagedeuren van latere datum en ook de ramen van het atelier zijn nogal gewijzigd. De Delftse architecten uit de gids Parijs 1900-1930 (Samengesteld door Stanislaus von Moos en Peter Couwenbergh) hebben zelfs het vermoeden dat nieuwe eigenaren een extra vloer halverwege het zeer hoge atelier-deel hebben geplaatst en zo twee verdiepingen hebben gerealiseerd.

Maison Froriep de Salis
architect André Lurçat
gebouwd 1926
adres 9, rue du Belvédère (Boulogne-Billancourt)
metro Porte de St Cloud (lijn 9)

Reacties

Maison Froriep de Salis — 1 reactie

  1. Pingback: Hôtel Godfray | Architectuur in Parijs