Woonhuis in Meudon

Zo’n 20 km ten zuidwesten van Parijs ligt de plaats Meudon. De plek waar de Nederlandse architect / kunstschilder Theo van Doesburg in 1929 neerstreek.

De Nederlandse modernistische kunstenaars Theo en Nelly van Doesburg kozen deze plek uit om hun atelier-woonhuis te laten bouwen.

Alhoewel van Doesburg van oorsprong schilder was ontwierp hij in samenwerking met een jonge architect. Het huis is een schitterend voorbeeld van modernistische architectuur, sober en functioneel. De stijl van bouwen is vergelijkbaar met die van Rietveld en Le Corbusier. Dus minimalistisch van bouw , ingenieuze ruimte oplossingen van binnen en wit gepleisterd van buiten.

Lang heeft van Doesburg niet kunnen genieten van zijn huis want hij overleed in februari 1931 in Davos. Zijn vrouw Nelly van Doesburg, bleef tot haar dood in 1975 in het huis bleef wonen, liet het na aan haar nicht Wies van Moorsel. Deze schonk het in 1981 aan de Nederlandse staat.

Het huis wordt tegenwoordig beheerd door Stichting Het Van Doesburghuis. Sinds 1986 wordt het verhuurd aan beeldend kunstenaars, architecten, literatoren, dichters en musici, die om studieredenen tijdelijk in Frankrijk verblijven.

Meer informatie over het huis >>>

Meer over het huis, de architect en huidige bewoners in het NRC >>>

Reacties zijn gesloten.