Auguste Perret

De Franse architect Auguste Perret wordt wel beschouwd als de grondlegger van de gewapend betonarchitectuur. Dus een architectuur waarbij het materiaal volwaardig werd ingezet, zowel intern als extern

Perret komt uit een aannemers familie en hun bedrijf was gespecialiseerd in gewapend beton . En vanuit dat bedrijf kon Perret de mogelijkheden van gewapend beton steeds verder benutten. Niet alleen maar als een verborgen constructiedrager maar ook in de rest van gebouwen. Alles wat  door Auguste Perret werd ontworpen  werd ook uitgevoerd door Perret Freres. Zijn eerste gebouw  geheel opgetrokken uit gewapend beton was de kerk Notre Dame de Raincy aan de oostkant van Parijs (bereikbaar met de RER E)

Ik denk dat Perret vooral door zijn techniek heel veel lof verdient maar qua stijl en vormgeving weet hij de ontwerpen van Le Corbusier en Mallet Stevens niet te evenaren. Het appartementengebouw op de Rue Franklin is echter wel opmerkelijk van structuur en uitstraling  en staat terecht in alle architectuurboekjes vermeld!

Reacties zijn gesloten.