Villa Stein

Foto Fondation Corbusier

Le Corbusier was geliefd bij kunstenaars. Ook bij de familie Stein. En zo bouwde hij ook voor Michael Stein en zijn echtgenote deze prachtige Villa in Garches nabij Parijs.

Het is een enorme villa van 2500m3  en 3 verdiepingen. Le Corbusier had het over een doos. De villa is officieel gebouwd in opdracht van Michael Stein (de broer van Gertrude Stein) en moest ruimte bieden voor de bewoners, hun regelmatige gasten en het personeel. De villa kreeg van Le Corbusier de werknaam  “Les Terraces” maar werd ook aangeduid als Villa de Monzie. Naar de naam van Gabrielle de Monzie. Zij was huisvriendin van Michael en Sarah Stein, deelde in de financiering van de villa en woonde er ook samen met haar dochter. Zij deelde met  Michael en Sarah Stein de passie voor kunst en kunstverzamelen.

Le Corbusier pastte net als bij villa Savoy de vijf Corbusier bouwpricinpes toe. In feite is dit het eerste huis volgens de bouwprincipes:

1) Vrijstaande kolommen
2) Daktuin
3) Vrije plattegrond
4) Stookraam
5) Vrije gevel

Van buiten is het stookraam beginsel duidelijk zichtbaar. De brede raampartijen geven niet alleen een mooie structuur maar ook heel gelijkmatig licht binnen in het huis. Het principe kon toegepast worden door de vrijstaande kolommen.

Van buiten is het misschien niet zo goed te zien maar ook deze villa is voorzien van een enorm dakterras die we eigenlijk beter daktuin kunnen noemen want het terras is ommuurd. We zien verschillende ingangen op verschillende niveaus want ook personeel had een onderkomen in dit enorme huis.

De families Stein & de Monzie hebben nauwelijks 10 jaar in “Les Terraces” gewoond want eind jaren 30 vertrokken ze naar New York. Tot aan de jaren 70 is het in handen geweest van een Scandinavische eigenaar. Van de oude inrichting en opzet is tegenwoordig nog maar weinig te herkennen omdat de villa door de huidige eigenaar is opgedeeld in appartementen. De villa is dan ook niet te bezichtigen.

In de maquette hieronder zien we eigenlijk pas hoe mooi de daktuin opgenomen is in het hele bouwplan van het huis!


Villa Stein-de Monzie
Adres 17, rue du Professeur Victor Pauchet,  Garches
Gebouwd 1927
Architect Le Corbusier (Charles en Pierre Jeanneret)

Een impressie op Youtube : >>>>>

Reacties zijn gesloten.