“De Stijl” in Parijs

Wij vieren dit jaar het 100-jarig bestaan van De Stijl, (Stedelijk Museum Amsterdam, Gemeente Museum Den Haag, Rietveld-Schröder huis Utrecht, etc.) vandaar.

In het 15e arrondissement aan 51 rue de Vouillé en 32 rue Saint-Amand staat dit gebouw van de architecten Henri Dépussé en zijn zonen Jacques en Pierre, dat gebouwd werd omstreeks 1935. Het gebouw bestaat uit 30 kleine ( 2 vertrekken + keuken), sociale bouw, logementen. Vier woningen per trap per verdieping. De panden worden omschreven in Paris-Banlieu 1919-1939 door de architecten Paul Chemetov, M.J. Dumont en Bernard Marrey, 1989. Met name de driehoekige erkers, de muurbedekking met gebroken tegels in zandsteen aan de rue Saint-Armand en de keukens in de uitbouw aan de rue de Vouillé  worden geroemd; volgens deze publicatie betreft het hier “één van de zeldzame Parijse gebouwen waar de invloed van De Stijl duidelijk aanwezig is”.Het gebouw is opgenomen in een lijst van te beschermen erfgoed als onderdeel van het reglement van het stedebouwkundig beleid van de gemeente Parijs: Plan Local d’Urbanisme kortweg PLU.

51 rue de Vouillé

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

32 rue st Amand

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het gebouw vormt een geheel met ruggelingse woningen en toegankelijk in beide straten. Voor wie het zelf wil gaan zien: Dichtstbijzijnde métro: Plaisance, lijn 13 (14e arr.)

Reacties zijn gesloten.