Hotel Nozal

Hotel Nozal van Guimard is één van de prachtigste ontwerpen van Hector Guimard. Echter hier hoef je niet voor af te reizen naar Passy / Auteil want de villa is amper 50 jaar na de bouw weer gesloopt
Hotel Nozal werd door Guimard gebouwd toe hij op een creatief hoogtepunt zat.

In het 16e arrondissement (Passy/ Auteuil) was voldoende ruimte voor deze enorme villa. Op een stuk terrein van 3 hectare werd deze villa gebouwd voor zakenman Leon Nozal. Guimard was goed bevriend met Leon Nozal , dat blijkt wel uit dit artikel van de Cercle Guimard >>

De architectuur is absoluut Art Nouveau met bovendien opmerkelijke symmetrie. In de eerste instantie was het interieur en meubilair in eigen gekozen stijl (19e eeuwse Franse stijl) van de eigenaar maar werd eind jaren 30 vervangen door Art Nouveau elementen en meubels van Guimard.

De Villa is helaas in 1957 gesloopt door een project ontwikkelaar die er later echt prachtige jaren 60 flats heeft geplaatst . Wat er rest van Hotel Nozal zijn verschillende foto’s en verscheidene interieurstukken zijn onder gebracht in musée des Arts décoratifs.

Dit geeft ook wel aan hoe er eind jaren 40 en in de jaren 50 werd gedacht over Guimard. De Art Nouveau was niet meer zo geliefd. Verschillende metroingangen waren al gesloopt en ook deze villa ging zonder problemen tegen de vlakte. Guimard was al in 1938 uitgeweken naar New York maar overleed daar in 42.  De weduwe van Guimard heeft de nalatenschap van haar man willen overdragen aan de Franse overheid maar ze werd daarvoor vriendelijk bedankt. Er was dus eigenlijk geen belangstelling meer voor het werk van Guimard.

Hôtel Nozal
Adres 52 Rue du Ranelagh
Gebouwd 1902-06
Gesloopt: 1957
Architect Hector Guimard

Reacties

Hotel Nozal — 1 reactie

  1. Pingback: Immeuble la Fontaine | Architectuur in Parijs