Maison de Verre

Maison de Verre (Het Glazen Huis), ook wel bekend als Maison Dalsace, is een bijzonder voorbeeld van begin 20ste eeuwse architectuur. Het huis was een project van de architect-decorateur Pierre Chareau en de Nederlandse architect Bernard Bijvoet.

De familie Dalsace was eigenaar van een groot pand in het Quartier Saint Germain en wilden eigenlijk op die plek een heel nieuw huis inclusief artsen-praktijk laten bouwen. Echter de huurders op de bovenste verdieping weigerden te vertrekken.

De architecten Bijvoet en Chareau hadden een opmerkelijke oplossing. Ze lieten  de onderste verdiepingen slopen, en bouwden rond een stalen draagconstructie een fantastisch modern huis. Er was dus sprake van een infill; een woonhuis, ingesloten door buren aan beide zijden, alsook boven.

Het Maison de Verre werd in 1931 opgeleverd en staat aan de Rue Saint Guillaume in Parijs. Sedert 1982 is het bovendien als historisch monument geklasseerd. Bijzonder opmerkelijk bij deze woning is het gebruik van glazen bouwstenen. Je kunt er van buiten niet doorheen kijken maar er komt wel veel licht binnen in de woning. Dit type glaswand was in 1903 overigens als gebruik door Perret in het trappenhuis van zijn appartementengebouw aan de Rue Franklin, maar dat was veel kleinschaliger van opzet geweest

Alhoewel in de meeste boeken Chareau genoemd wordt als de hoofdarchitect kan eigenlijk worden aangenomen dat de belangrijkste bouwplannen van de hand van Bernard Bijvoet kwamen. Chareau was tenslotte meer een decorateur dan architect en Bernard Bijvoet was meer de architect van het tweetal.

Bernard Bijvoet was de collega van Jan Duiker (o.a. Zonnestraal in Hilversum). Beiden waren afgestudeerd als bouwkundig ingenieur/architect in Delft. Het verhaal gaat dat beiden van echtgenoot gewisseld zijn en dat Bijvoet halverwege de jaren 20 naar Parijs vertrokken is en samenwerking met o.a. Chareau gezocht heeft. In Parijs heeft Bijvoet overigens ook samengewerkt met de Franse architecten Beaudouin en Lods.

noot: De rol van de Nederlandse architect Bijvoet bij de totstandkoming van dit huis was ons geheel niet duidelijk totdat die rol werd toegelicht door dhr Martijn Snoek die Bernard Bijvoet nog op hoge leeftijd heeft gekend. Wij zijn dhr Snoek zeer erkentelijk.

Maison de VerreArchitecten: Chareau & Bijvoet
31, rue Saint Guillaume
75007 PARIS
Een film over Maison de Verre >>
NYT over het huis >>>
Een boek over de architect Bijvoet:

Reacties

Maison de Verre — 1 reactie

  1. Pingback: Immeuble Molitor | Parijs 1900