Immeuble Lavirotte

In het 7e arrondissement op steenworp afstand van de Eiffeltoren vinden we één van de hoogtepunten van de Art Nouveau architectuur in Parijs.

Aan de Avenue Rapp (nr 29) vinden we één van de meesterwerken van Lavirotte en het eerste huis in Parijs, dat praktisch helemaal is bedekt met gekleurde of geëmailleerde zandsteen, zgn. grès, in dit geval van Alexandre Bigot, een ware meester op dit gebied die met vele architecten, o.a. Guimard, Gebr. Perret en Sauvage, en dus ook met Lavirotte heeft samengewerkt en door andere ceramisten veel is nagebootst, omdat het gebruik van grès de gevels van cement en beton, de grondstoffen die in die tijd in opkomst waren, beschermden tegen weer en wind.

Het huis is ontworpen en gebouwd (in 1901) voor rekening van Bigot, die het goed kon gebruiken om zijn producten en kunstenaarschap te etaleren. Tegenwoordig noemen we dat een win-win situatie.

De sculpturen zijn ontworpen door Jean-François Larrivé en uitgevoerd door Theobald-Joseph Sporrer, Firmin Michelet en Alfred Jean Halou.

Reacties zijn gesloten.