Maison Brooks

Paul Nelson, een Franse architect van Amerikaanse oorsprong (Chicago 1895-Marseille 1979, genaturaliseerd 1973) heeft tussen 1913-1917 gestudeerd aan Princeton University, na WO I in 1920 naar Parijs vertrokken waar hij zijn studie architectuur heeft voortgezet aan de Ecole Nationale Superieure des Beaux Arts (ENSBA) in het atelier van Emmanuel Pontrémoli en vanaf 1925 bij Auguste Perret in diens Palais de Bois, waar deze les gaf vanaf 1923 op verzoek van een aantal dissidente jonge studenten van Pontremoli. Paul Nelson behaalde zijn diploma onder Perret in 1927 en was daarmee de eerste afstuderende van Perret.

Nelson was betrokken bij het ontwerp en de bouw door Auguste Perret van de woning voor de kunstschilder Georges Braque, die Nelsons boezemvriend was,

Dit pand op 6 rue Georges Braque in het 14e arrondissement is tegenwoordig geheel begroeid zodat alleen de schoorstenen nog zichtbaar zijn, dus heb ik deze afbeelding “geleend” van Structurae.

Meer over deze Atelierwoning van Perret elders op Parijs1900 >>>

 

In 1929 ontwerpt Nelson voor de Amerikaanse schrijver Alden Brooks het pand op 80 boulevard Arago (13e arr.) in rode baksteen.

Nelson heeft zich vooral gespecialiseerd in het ontwerpen van grote concepen en met name ziekenhuizen door heel Frankrijk (St Lô, Le Havre, Dinan) en heeft veel onderzoek gestoken in een nooit gerealiseerd “hangend huis” (maison suspendue) met losse, verplaatsbare wanden en  préfabricatie.

schets afkomstig van centre d’architecture.

Mij zijn geen andere ontwerpen in of om Parijs bekend van deze architect.

Métro lijn 7 station Les Gobelins of lijn 6 station Glacière.

Reacties zijn gesloten.